04 juni 2009

Anonymisering du lissom

Det har skjedd et dødsfall i Oslo og Politiet etterforsker det som mistenkelig. Dette blir selvsagt omtalt i media, og hvordan skal man gjøre det? Ut fra en skumlesing av Vær Varsom-plakaten, kan jeg ikke se at det er noe formelt krav til å ikke identifisere disse personene. Men regelen virker å være at såfremt Politiet ikke har offentliggjort navnene, skal de vel ikke omtales. Likevel virker det som om mediene går så langt som mulig i å identifisere personene uten å nevne navn, som her hos NTB (og dermed også hos et lass lokal- og regionmedier):

Ekteparet som ble funnet døde i leiligheten sin på Uranienborg i Oslo onsdag, hadde bare vært gift i tre måneder. Det dreier seg om en kjent norsk professor (58) og hans kinesiske kone (40).

Dagbladet har i tillegg tatt bilde der ekteparet fraktes ut fra "en leilighet i første etasje i denne bygården på Frogner i Oslo". Hvor lett er det vel ikke å identifisere personene ut fra disse opplysningene? Kombinér alder (58 år), bosted (Uranienborg, Frogner bydel, Oslo), yrke (professor) og sivilstand (gift - i 3 mnd - med kinesisk kvinne (40)), og det skal ikke mange nettsøkene til å finne de rette navnene.

Skulle man foretatt en tilstrekkelig anonymisering, og i samsvar med Vær Varsom-plakatens paragraf 4.3 (Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende), burde avsnittet fra NTB-saken vært som følger:

Ekteparet som ble funnet døde i leiligheten sin i Oslo onsdag, hadde bare vært gift i tre måneder.

Men det pirrer ikke nysgjerrigheten i like stor grad, og selger selvsagt ikke like bra. Det er jo det viktigste.

OPPDATERING: Dan Femoen har gjort en grundigere søkejobb enn meg. Og han har lest VG, som har gått enda lenger enn Dagbladet.
-

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fullt navn sto på Wikipedia allerede i morges 04.06.09.

Arnt Kåre sa...

Noe som er litt pussig er at VG i slike saker og andre skandale-/straffesaker, uten å faktisk skrive navnet på hvem det er. Men hvis noen blir for nysgjerrige, og spekulerer i hvem det kan være på VG sitt debattforum, er de raskt ute med pekefingeren og advarsler/utestengelse.

VG pirrer lesernes nysgjerrighet, men de straffer de som spekulerer/gjetter på hvem det kan være.

Einar sa...

Anonym: Det gjorde det sikkert. Men Wikipedia (eller brukerne) kjører ikke etter Vær Varsom-plakaten heller, så da kan man vel ikke vente annet. Og med så mange ledetråder som ble lagt ut i media , var det jo ingen sak å søke seg fram til navnet (fikk selv noen hundre treff i går via google-søk etter "professor", "58", "kinesisk", osv)

Arnt Kåre: Høres ganske dobbelmoralsk ut, ja.