13 mai 2009

Konspirasjonsteorier

Det finnes dem som tror at terrorangrepet 11. september ikke kunne skjedd uten amerikanske myndigheters medvirkning. Konspirasjonsteorier er ikke noe nytt, snarere et forsøk på å få orden og mening i kaoset, sa historieprofessor Øystein Sørensen i en interessant artikkel i Dagbladet Magasinet for halvannet år siden. Hvis jeg ikke husker feil i farten, så var det på den tiden Dagbladet og Samtiden trykket en artikkel fra Sintef-forsker Emil Andre Røyrvik, en tekst som enkelte bedømte som det dårligste som noensinne har stått på trykk i Dagbladet.

Nå er Røyrvik på farten igjen, denne gangen ved å invitere en av sine mest fremstående meningsfeller. Daniel Ray Griffin er i disse dager på en internasjonal misjonsreise for å overbevise flere om at 11. september var en enorm konspirasjon. Vitenskapsteoretisk forum ved NTNU har åpenbart ikke fulgt med i timen og står som arrangør sammen med Røyrviks Sintef av en Griffin-forelesning ved universitetet. I hovedstaden er det Oslo Dokumentarkino og Litteraturhuset som blamerer seg.

Skal man holde seg til professor Sørensens syn på konspirasjonsteorier, er det lett å skjønne hva man har i vente:

Sørensen mener teoriene blir populære fordi de appellerer til opposisjonelle med en annen virkelighetsoppfatning, de med en politisk agenda som står imot den fremherskende. Her kan det ytterste høyre og det ytterste venstre, ateister og kristenkonservative enes om at det skjer noe verden ikke kjenner til som må avsløres.

- Siden du nevner Per-Aslak Ertresvåg, så er han et eksempel: En venstreliberal nordmenn som er mot Bush og globalisering, og som overtar bisarre høyreekstreme konspirasjonsteorier fra USA, sier Sørensen.

Avsløring av noe skjult og fundamentalt galt, motstand mot autoriteter, det kan appellere. Og når teorien har blitt sterk nok blir den for mange et rent trosspørsmål.


For argumenter om 11. september-konspirasjonen, kan det anbefales å lese debatten som gikk i Minerva for en tid tilbake. I det gjendrivende hjørnet: Jon Henrik Gilhuus og hans innlegg. I det konspirative hjørnet: Emil Andre Røyrvik og hans kommentar. Og Gilhuus' tilsvar her. Morsommere enn DaVinci-koden og Engler&Demoner, som jo stiller i samme sjanger.
-

Ingen kommentarer: