02 februar 2009

Drittpakker til Oscar

Nylig ble de nominerte for Oscar 2008 presentert, og filmer som The Curious Case of Benjamin Button, Slumdom Millionaire og Milk har mottatt mange nominasjoner. Og i kampen om å motta den kanskje gjeveste premien, den for årets film, har det utviklet seg en trend med det amerikanerne kaller "mudslinging", der filmselskapene sender ut drittpakker til pressen i forsøk på å sverte en konkurrerende film slik at den ikke skal nå opp i konkurransen.

De sterkeste angrepene har rammet Slumdog Millionaire. Én ting er at filmen har skapt debatt i India og anklages for å å være "a white man's vision of a slum-ridden India". En annen at barneskuespillerne skulle ha fått luselønn og at filmskaperne gav blaffen i dem så snart filmen var ferdig.

The Curious Case of Benjamin Button har opplevd en noe mer kuriøs anklage (pun intended), nemlig om plagiat. Litt rart, med tanke på at filmen er basert på en novelle av F. Scott Fitzgerald og har vært på planstadiet i godt over ti år. Ifølge Dagbladet (som jeg konsekvent ikke linker til pga Twingly som fører kommentarbermen over til bloggen min), hevder en italiensk kontorarbeider imidlertid å ha skrevet den utvidede fortellingen allerede i 1994. En bedre drittpakke er nok sammenligningen med Forrest Gump, som videoen under viser. Selv skal jeg gjøre meg opp en mening når filmen kommer på kino til helgen.


PS: Oscar-utdelingen er den 22. februar.
PPS: Google slår til igjen; dersom du googler "Slumdog Millionaire" får du spørsmål om du mente "Sleddog Millionaire" - ikke bry deg om at du får et titalls million treff på det første søket.
-

Ingen kommentarer: