31 august 2009

Monkey Island-inspirert spøk på nyhetene

Noen argentinske fans av det geniale dataspillet Monkey Island tipset en nyhetsredaksjon om en ny undergrunns-alkoholdrikk, ved navn Grog. Media bet på, og det ble ganske komisk.

28 august 2009

Tilfeldige katter

Før jeg endelig kan ta helg tipser jeg om en koselig nettside jeg oppdaget tidligere i dag: The Random Cat Project, portrettering av tilfeldige katter.

Dette ble jeg gjort oppmerksom på av Flamme forlag som har lagd sin egen vri.

De har dessuten en veldig stilig presentasjon av høstens bøker:

Flamme Forlags høstliste 2009 from Flamme Forlag on Vimeo.



Den første videoen er en hyllest til Bob Dylans klassiske musikkvideo for "Subterranean Homesick Blues". Og her er den (med poeten Alan Ginsberg dansende og skravlende i bakgrunnen).

26 august 2009

Strekmannarkivet

Dagens Næringsliv hadde nylig en lærerik artikkel om strekmannens far, østerrikeren Gerd Arntz. Kjekt at det også ble henvist til et nettarkiv hvor man har samlet de aller fleste av figurene hans. Mye morsomt og stilig, men også noe datert, som eksemplene under viser.



Regn

Det regner i Oslo. Og jeg slutter visst aldri å bli forundret over hvor dårlig denne byen takler regn. Det ligger store vanndammer nederst i Ullevålsveien, i Munchsgate, ved parkeringen på sjøsiden av sentralbanestasjonen, og som fotgjenger må man virkelig vokte seg for ikke å få en kalddusj av passerende biler.

Men det er vakkert også. Som å se vannet sildre nedover trikkeskinnene i Tollbugata mens jeg er på vei til jobb, med Bugge Wesseltofts "Min by" på øret.
-

25 august 2009

Ekorn som linselus

Et nysgjerrig ekorn har blitt verdensstjerne etter å ha havnet midt i et selvutløst bilde av et par på tur i den canadiske nasjonalparken Banff, melder britiske Telegraph. Melissa Brandts, som tok bildet, forteller at ekornet ble oppmerksom på kameralydene og stilte seg opp foran kameralinsa da bildet skulle tas. Bildet ble sendt inn til National Geographic og har siden gjort furore. Det skjønner jeg godt; jeg klarer ikke unngå å smile når jeg ser det bildet.


Ekornet har på internett blitt kjent som "the crasher squirrel" og har nå blitt photoshoppet inn i en rekke andre bilder, blant annet sammen med Lincoln, på Jalta-konferansen under 2. verdenskrig, og selvsagt på månen sammen med Buzz Aldrin. Flere av disse bildene kan ses her.
-

Med Dylan i bilen

BBC forteller at Bob Dylan snart kan komme til en bil nær deg - som GPS-stemme. Dette kom frem i Dylans eget radioprateprogram søndag, med eksempler og det hele:

"Left at the next street. No, right. You know what? Just go straight."

Og han fortsatte:

"I probably shouldn't do it because whichever way I go, I always end up at one place - on Lonely Avenue. Luckily I'm not totally alone. Ray Charles beat me there."

Han kunne jo prøvd seg på noen omskrivninger av egne låter også: "The Roads They Are a-Changing", "Don't Turn Twice, It's Allright", "4th Block Around", osv. Og jeg hadde glatt kjørt meg fast i trafikken mens jeg hørte på "Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again".
-

19 august 2009

Hvis Britney Spears var president

Gud forby, men her er topp ti ting som ville vært annerledes med henne som USAs president.
-

18 august 2009

En grunn til at man kan bli Frp-velger

Stavanger Aftenblad melder i dag at Statens vegvesen (populært kalt Satans vegvesen nord for moralsirkelen) har besluttet å lage en helhetlig konseptvalgutredning for E39 på strekningen Søgne - Ålgård. Dette faller ikke i god jord i Rogaland fylkeskommune:

– Det høres jo flott ut at Europaveg 39 skal prioriteres høyere, men en konseptvalgutredning (KVU) som ser hele denne strekningen under ett, betyr forsinkelse for E 39-strekningen Ålgård–Vest-Agder. Det betyr at vi ikke kommer i gang med E 39-utbedringene som lå i Dalane-pakken før om flere år. Dermed må vi leve med manglende utbedring av flere ulykkesbelastede strekninger og dårlig fremkommelighet flere steder, utdyper [fylkesvaraordfører Ellen] Solheim, som ledet arbeidet med Dalanepakken.

Etter å ha lest Vegvesenets oppslag om konseptvalgutredning kan jeg garantere at det kommer til å ta mange år, og her er en rekke formuleringer som kan få en til å føle seg som Josef K:

"Vurdere ulike alternative måter"

"Beslutte om man skal starte planlegging"

"Behovsanalyse, strategidokument, kravdokument, alternativanalyse"

"Grundig gjennomgang av ulike interessenter og deres behov"

"Formulere mål for tiltaket"

"Konseptene vurderes i alternativsanalysen i forhold til måloppnåelse"

Og fanfaren til slutt:

"Ved utarbeidelse av KVU vektlegges en åpen prosess med bred deltagelse fra kommuner, fylkeskommuner, næringsliv og ulike interesseorganisasjoner. KVU rapporten sendes på høring."


Det lukter ikke akkurat effektivitet eller handlekraft av dette, snarere byråkrati og tidsbruk. Rogaland har jo sine erfaringer fra tidligere, fortsatt ifølge Stavanger Aftenblad:

Solheim minner om at det ble brukt hele tre år på KVU for Boknafjordkryssingen. Ingen ting ble den gang endret i forhold til de planene som Rogaland fylkeskommune hadde laget.

Og hvor kommer så Fremskrittspartiet inn i bildet? Jo, folk flest ser (og merker) at veien er dårlig. Folk flest ser at noe må gjøres og synes det er innlysende hva som må gjøres. Folk flest fatter ikke hvorfor man skal bruke masse tid og penger på noe som er innlysende. Frp snakker som og bruker tankegangen til folk flest. De kommer med enkle løsninger og viser handlekraft. Klart det selger! I blant er det nesten så jeg kunne vurdert å stemme på dem selv.

OPPDATERING: Statssekretær i samferdselsdepartementet Geir Pollestad (gjett om han kommer fra Jæren) er i Stavanger Aftenblad like hoderystende til KVU-vedtaket: "Vi trenger ikke koble inn en masse økonomer for hver gang. Vi trenger ikke bruke masse tid og penger på å utrede hver minste ting. Vi må få tilbake den sunne fornuften."
-

Esler og Grand Prix er ingen spøk

Det finnes nok av statsledere med lite humor og enda mindre selvironi. Særlig de av den diktatoriske typen. President Aliev i Aserbajdsjan er definitivt en av disse (presidentembetet arvet han forresten av faren, og han har siden holdt fast ved det gjennom noe som skal se ut som politiske valg).

Ikke kan du tøyse med importen av esler.



Og ikke kan du stemme på et skikkelig jalla Grand Prix-innslag fra Armenia heller.


Da blir det fengsel.

Sett slikt.

Er det ikke forresten i dette landet at Statoil skaper profitt til seg og styresmaktene?

PS: Her kan man for øvrig se det aserbajdsjanske disko-eselet i aksjon.
-

Polarisert politikk

Det er valgkamp og valgflesk og kjekling og krangling mellom politikere fra sju partier som alle sitter i Stortinget. Merker at jeg har meldt meg litt ut av det hele. Men det må da være bedre enn det kraftig polariserte klimaet man har fått i USA de siste tiårene. Selv om Obama langtifra er den politiske messias-skikkelsen vest-europeere tror han er, så synes jeg det blir i drøyeste laget å kalle ham for kommunist på grunn av helsereformarbeidet. Selv om jeg iblant blir inderlig lei norsk politikks uutholdelige letthet, så takke seg til en fjernsynsdebatt mellom Jens og Jensen fremfor slik demonisering.

17 august 2009

Småstoff fra hjemtraktene

Stjal gress fra bonde

Oppslag i Stavanger Aftenblad.
-

13 august 2009

Comforting Sounds

Veldig moro å se og høre Mew igjen. Animasjonene deres gjør virkelig susen. Og å avslutte konserten - og dagen på Øya - med Comforting Sounds var perfekt. Nydelig låt og stilig animasjon. Musikkvideoen er ikke så verst den heller (selv om låten er altfor kort her da).

11 august 2009

Øya er her

Da begynner det å virkelig nærme seg Øya-festivalen, og jeg kjenner at forventningen begynner å stige. Jeg skal bare gå på onsdag, men for en dag! Kåre & The Cavemen, Jaga Jazzist, Pony The Pirate, og ikke minst Mew, som fikk en fabelaktig bra anmeldelse av sin siste plate i Aftenposten i dag. Og nå fikk jeg akkurat to gratisbilletter til konserten med fenomenet og favoritten Andrew Bird på Rockefeller i morgen natt. Med en stram møtekalender på jobb i tillegg, er jeg redd det blir harde dager frem til fredag. Men men... Har jeg forresten sagt at lønna kom i dag? O velstand!
-

Du vet det er landskamp mot Skottland...

... når du treffer på en sekkepipespillende mann i kilt i Spikersuppa klokka halv ni om morgenen.

Nærmere bestemt: VM-kvalifiseringskamp i fotball Norge - Skottland, onsdag 12. august.

Men da er jeg på Øya-festivalen, et langt bedre sted å tilbringe kvelden.
-

10 august 2009

Anbefaling klubb-Øya

Enda mer musikk her. Men jeg vil bare gjøre en anbefaling til morgendagens klubb-Øya:

STINA STJERN

Øya-festivalens omtale:

Støyende vakkert og dampende rått er hva som kan forventes når du hører Stina Stjern. Rockens provokative verden blandes med improvisasjon, og de vakreste melodier tilsløres av eksperimentell støy. Som en smakfull, anonym ingrediens, men likevel prikken over i-en, får publikum servert analoge kassettopptak av den gamle skolen. På denne måten representerer Stina Stjern et spennende univers for musikkelskere! Stina har stått foran både Supervixen og Quintrophenia, men er nå solo og stasjonert i København. I februar kom en nå smått legendarisk syv-tommer med hjemmestrikket cover. Snart kommer og en plate skapt i hennes forrige musikkbase Brooklyn, NY.

Og jeg har faktisk et eksemplar av den strikke-syvtommeren. Veldig fin. Og bra låter også (nedlastbare her).

Stina Stjern spiller på Gamla i morgen kl 21:00.
-

Entimes-festival

Hvis man ikke har noe å gjøre tirsdag kveld i Oslo (lite trolig, med tanke på at det er klubb-Øya), så kan man ta en tur innom Dattera til Hagen i Grønlandsleiret og få med seg en entimes-festival i regi av min favoritt Flamme Forlag. Det er lanseringen av boken Roskilde av Linn Strømsborg som er anledningen, og bra band som Hiawatha! og My Little Pony skal spille. Gå! Gå!

Joan As Police Woman

Ergerlig nok ble den tidligere omtalte Muse-konserten utsolgt rett foran nesa på meg. Men dagens gledeligste nyhet bærer bud om en god erstatning: Joan As Police Woman skal ha konsert på John Dee 13. oktober. Jeg var på konsert med henne på samme sted i fjor høst, og det var en super konsert. Mange fine låter. Debutplata "Real Life" er en favoritt.



Konserten er i forbindelse med lanseringen av en ny plate. I en Myspace-melding heter det:

People!
It is with great excitement that we bring you Interpretation Domination!!!, Intimate duo performances with Joan Wasser & Timo Ellis (Cibo Matto, Netherlands) featuring reinterpretations of other artists works from JAPW's new album "COVER" alongside original material written by Joan As Police Woman.

COVER is a collection of works JAPW spent this winter covering, from artists like Public Enemy, T-Pain, David Bowie and Britney Spears (to name a few). COVER is available ONLY at live JAPW shows beginning tomorrow through September 2009.

Og på nettsiden hennes ligger det ute en ny låt som kan lastes ned gratis.

Gleder meg allerede!
-

05 august 2009

Knut Hamsun og Dire Straits

Neimen om jeg ante at Mark Knopfler skrev låten Telegraph Road mens han satt i turnébussen og leste Knut Hamsuns roman Markens grøde mens de kjørte nedover en gate som het Telegraph Road. Så Knopfler bare slo sammen de to elementene, og resultatet ble den supre lang-låten "Telegraph Road".


Takk til Vox Populis kvitring.
-

03 august 2009

It Might Get Loud

I dag så jeg en liten annonse hos The New York Times hvor det stod "It Might Get Loud" og jeg syntes å skimte ansiktet til The Edge, gitaristen i U2. Reklamen viste seg å lede til nettsiden for en dokumentar om el-gitaren, sett fra tre generasjoner rocke-gitarister, representert ved The Edge, Jack White (White Stripes) og Jimmy Page (Led Zeppelin). Filmen er regissert av mannen bak den prisbelønte An Inconvenient Truth og har premiere i USA neste fredag. Tviler på at den blir satt på det ordinære kinoprogrammet, så jeg sett min lit til musikkinoen på Rockefeller.